A hagyomnyos finn konyha kevs fszert hasznl. A tengerparton s a szigetvilgban sok halat fogyasztanak. Rgen a kenyeret szinte kizrlag rozslisztbl ksztettk. Nyugat-Finnorszgban vente ktszer-hromszor stttek lapos, kerek, kzpen lyukas kenyeret, amit egy rdra fztek s gy troltak.
Az szi vadszati szezon kezdetvel az asztalon megjelennek a vadkacsbl, ldbl, nylbl, jvorszarvasbl s gombbl kszlt telek. A vadhsok mell elszeretettel ksztenek berkenybl s tzegfonybl kszlt mrtsokat. Tli csemegnek szmt a marna, trpemarna s a menyhal ikrja, amit beszva, aprra vgott hagymval s tejfllel zestenek s hajdinalisztbl kszlt apr palacsintkkal (blinik) fogyasztjk.
A lazac az egyik legkedveltebb halfajta, fstlve, stve s nyersen pcolva is fogyasztjk. A finn halleves is ebbl kszl, kerl mg bele s, fehrbors, vrshagyma s tej, nha kapor. Az aszalt rnszarvashs szaki specialits, vkony szeletekre vgva kenyrrel eszik vagy srkorcsolyt ksztenek belle. A rnszarvasprkltet burgonyaprvel s trt vrs fonyval krtik.
Kedvelt uttel a slt sajt s a mocsri hamvas szeder. Az erdei s kerti bogykat, a vrs s fekete fonyt gyakran hasznljk konyhjukban lepnyekhez, pirogokhoz s levesekhez is.
http://www.hbmk.hu/EU25/finn/gasztronomia.html
|