Hozzvalk 20-25 darabhoz:
20 dkg vaj vagy stmargarin, 2 dl cukor, 2 tojs, 2 dl liszt, 1 kiskanl stpor, 1 kiskanl rlt cardamom, 2 dl des ktszerslt vagy kekszmorzsa, 2 dl rlt mandula, 1 dl tejszn, mlna lekvr; a kenshez: 2 dl vz, 1 dl cukor, 2-3 jank rizsplnika vagy rum; a tetejre: mlna vagy narancslekvr; a bevonathoz: 1 dl bevoncukor, 2 kanl vz vagy citroml
Elkszts:
A stt 200 C-ra elmelegtjk. A mandult ledarljuk s sszekeverjk a morzsval. A vajat kikeverjk a cukorral, egyenknt hozzadjuk a tojsokat, s jl sszedolgozzuk. Hozzadjuk a lisztet s a stport. Belekeverjk a cardamomot, a morzst s a mandult, vgl a tejsznt. A muffinformkat kizsrozzuk, s megtltjk a masszval (hagyjunk
helyet a formban, hiszen a muffin meg fog nni). Az ujjunkkal egy kis mlyedst ksztnk minden muffin tetejre, s megtltjk lekvrral. Tizent percig stjk.
A vizet felforraljuk s megolvasztjuk benne a cukrot, rummal vagy rizsplinkval zestjk s megkenjk vele a muffinokat. Amikor mg melegek, tegynk mg egy fl kanl lekvrt a kzepkbe, majd hagyjuk kihlni ket. Vgl, keverjk ssze a bevoncukrot s a vizet vagy citromlevet egy kis tlban, s ntsk le vele a muffinokat.
http://www.kiskegyed.hu/kiskegyedkonyhaja/vilagkonyha/kimondhatatlan-de-finom-finn-fogasok-45349.html
|