A finn gasztronómia a tradíciók megőrzése mellett nyit az újdonság és a reformkonyha felé, a hagyományos ételek megmaradtak, ugyanakkor az egészséges táplálkozás jegyében változnak: a kolbász például ma már húsosabb, és az állati zsiradék helyett növényi olajokkal készül. Általánosságban elmondható, hogy igyekeznek csökkenteni a zsíros ételek arányát, és mind több zöldséget, gabonafélét fogyasztanak.
A reggeli egyre fontosabb szerepet tölt be az étkezésben, ennek megfelelően igen bőséges. Népszerű a müzli, a gabonafélék, a joghurt és a tej. Természetesen a pirítós sem maradhat el, mint ahogyan a kávé és a gyümölcslevek is gyakori „vendégek” a reggeliző asztalnál.
Tengermenti ország lévén természetesen igen népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék.
Az ételek tekintetében van egy-két helyi szokás, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de aki megkóstolja... Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak.
A hagyományok tisztelete
Finnországban minden ünnepnek megvan a hagyományos étele, amiket az adott napon mindenhol meg lehet vásárolni, és otthon a háziasszonyok is a tradicionális fogásokat készítik. Február ötödike a nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek az ünnepe, ezen a napon az ő kedvenc süteményét fogyasztják. Húshagyó kedd hagyományos étele a sárgaborsóleves és a farsangi puffancs.
A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, a feketét mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják.